Gent

Liesbet, mama van twee en al een leven lang bezig met communiceren, relaties en verbindingen tussen mensen. Als criminologe ben ik altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in hoe mensen denken en vooral wat en hoe ze voelen. Ik observeer en analyseer wat mensen doen en waarom. Maar ik wilde ook iets dòen met wat ik leerde.

Na een bijkomende opleiding als hulpverlener bij alcohol -en drugsproblemen ben ik gaan werken met mensen met een afhankelijkheidsproblematiek. Ik bemiddelde verschillende jaren tussen organisaties en mensen maar ook binnen gezinnen en relaties.

 

Via therapeutische interventies begeleidde ik de cliënten naar en door de hulpverlening. Het bleek een erg leerrijke periode waarin ik gedreven werd in het inschatten van mensen en hun levensobstakels. Ik leerde hen te helpen om complexe levenssituaties uiteen te trekken zodat duidelijk werd welke zaken ze eerst zouden aanpakken en hoe. Ook in het werken met relaties, in al hun vormen, bouwde ik heel wat ervaring op.

Het was in 2013 als herstelbemiddelaar (minderjarige daders- slachtoffers) voor het bureau voor alternatieve afhandeling in Brugge, dat ik besloot om van bemiddeling mijn beroep te maken. Er is zoveel goeds dat kan komen uit een bemiddeling, mensen hebben soms gewoon wat steun en hulp nodig om sommige dingen uit te spreken. Anderen kunnen wat begeleiding gebruiken om bepaalde dingen te horen. 

Sedert 2016 werk ik als erkend bemiddelaar in familiale zaken in een groepspraktijk in Gent (Ruimte). Het is belangrijk, in mijn visie, om emotie toe te laten in een bemiddeling. Het gaat er wel om wat je als bemiddelaar met die emoties doet. Daarbij is het ook belangrijk dat mensen als het ware ‘gedragen’ worden tijdens bemiddelingsgesprekken. Dat de bemiddelaar objectieve informatie binnenbrengt waar mogelijk en experten betrekt waar nodig. Mensen in een scheidingsproces moeten de kans krijgen om alles op tafel te leggen; hun zorgen, angsten maar ook waar ze wel vertrouwen in hebben. Op die manier komt er een heel belangrijke transformatie op gang: van ex- partners/ouders naar enkel ouders samen. Dat is, in mijn ogen, het einddoel van een geslaagde bemiddeling. 

Contactgegevens

Liesbet Van Eeckhaut

Erkend familiaal bemiddelaar

Charles De Kerckhovelaan 17

9000 Gent

0475/ 45 35 06

liesbet@bemiddelingsteam.be