Bemiddeling

Wat is bemiddeling?

Bemiddeling is het begeleiden door een neutraal persoon van een onderhandeling van twee of meer partijen die zelf hun probleem of conflict aanpakken om tot een op maat gemaakte oplossing te komen.

Waarom kiezen voor bemiddeling?

Conflicten maken deel uit van het leven. Heel vaak zijn we goed in staat om onze eigen problemen op te lossen. En als dat niet lukt, kunnen we nog altijd naar de rechtbank stappen.

Maar een rechtszaak leidt vaak tot een onherstelbare breuk in relaties, vooral in conflicten met mensen uit de onmiddellijke omgeving, zoals familieleden, buren, een werkgever. Een rechtszaak brengt geen snelle oplossing, en er is altijd een winnaar en een verliezer.

Bemiddeling is een nieuwe en alternatieve manier om conflicten op te lossen. Het is vaak makkelijker over een conflict te praten met een neutrale derde, iemand die er volledig buitenstaat. Die rol neemt de bemiddelaar op zich.

Het doel van bemiddeling

Contacteer ons

Het doel van bemiddeling is een oplossing te vinden die voor de beide betrokkenen aanvaardbaar is.

Onder begeleiding van de bemiddelaar gaan jullie het gesprek aan zodat er zonder gevaar voor miscommunicatie gezocht kan worden naar mogelijke oplossingen. Je doet het zelf en dus verwachten we van de partijen de wil om samen een oplossing te vinden, een positieve ingesteldheid.

Hoe je bemiddeling opstarten?

Soms weet je niet of de andere persoon openstaat voor bemiddeling. Je wilt voorstellen om te praten, maar je weet niet hoe. De bemiddelaar kan je dan helpen contact te nemen. Hij/zij kan jullie in dat geval ook afzonderlijk uitnodigen om te polsen of bemiddeling een optie is.

De bemiddelaar helpt jullie ook om het akkoord, de overeenkomst, op een juiste en sluitende manier op papier te zetten, zodat er een document is waar jullie steeds op kunnen terugvallen. De bemiddelaar kan er ook zorg voor dragen dat het akkoord door de bevoegde rechter in een vonnis bekrachtigd wordt. Dit noemen we 'het akkoord homologeren' (homologatie).

Hier kom je zelf sterker uit!