Echtscheiding onderlinge toestemming

Wat is een echtscheiding onderlinge toestemming (EOT)?

De echtscheiding met onderlinge toestemming veronderstelt dat de echtgenoten volledig akkoord geraken over alle punten van hun echtscheiding en dit akkoord opnemen in een familierechtelijke en een vermogensrechtelijke overeenkomst.

Hoe werkt dit praktisch? De bemiddelaar voert gesprekken met jullie tot jullie over alles een akkoord gevonden hebben. Hij/zij begeleidt de communicatie en is neutraal. De bemiddelaar let er ook op dat alles wat jullie afspreken wettelijk mogelijk is.

  • Als jullie over alle bezittingen, schulden en over de gezinswoning tot een akkoord zijn gekomen maakt de bemiddelaar voor jullie een vermogensrechtelijke overeenkomst op. Als er een overname of een verkoop van het huis nodig is, onderhoudt de bemiddelaar ook de contacten met de notaris om zo tot een volledige vermogensrechtelijke overeenkomst te komen.
  • Als jullie over de verblijfplaats van de kinderen, de alimentatie en de verblijfsregeling voor de kinderen tot een akkoord zijn gekomen, maakt de bemiddelaar voor jullie een familierechtelijke overeenkomst op. Deze overeenkomst kan uitgebreid worden met een ouderschapsplan.

 

Echtscheiding Onderlinge ToestemmingWelke stappen worden nog genomen?

Nadat jullie deze documenten ondertekend hebben, worden ze samen met een verzoekschrift tot EOT door de bemiddelaar neergelegd op de griffie van de familierechtbank. In sommige gevallen kunnen jullie kiezen waar jullie naar de rechtbank willen gaan. Als er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de echtscheiding, is er geen vrije keuze van rechtbank.

Afhankelijk van de situatie moeten jullie ofwel niet ofwel één keer voor de rechtbank verschijnen. Jullie worden binnen de maand opgeroepen.

Vervolgens spreekt de rechter de echtscheiding uit en zal hij de punten uit de familierechtelijke overeenkomst die betrekking hebben op de kinderen, bekrachtigen.

 

Meer weten over:

Gerechtelijke procedure bij echtscheiding onderlinge toestemming

familierechtelijke overeenkomst

vermogensrechtelijke overeenkomst

Alimentatie

Ouderschapsplan