Wat is alimentatie?

Alimentatie geldbriefjesAlimentatie, onderhoudsbijdrage, onderhoudsgeld, onderhoudsuitkering: allemaal verschillende woorden voor eenzelfde begrip. Maar wat betekent het nu precies, dat iemand alimentatie, onderhoudsgeld een onderhoudsbijdrage of een onderhoudsuitkering dient te betalen aan iemand anders ?

Onderhoudsgeld

Het woord onderhoudsgeld spreekt hierbij eigenlijk voor zich: het is geld om iemand te ‘onderhouden’, dus een geldsom zodat die persoon in zijn levensonderhoud kan voorzien (of in de volksmond: dat die kan ‘rondkomen’).

Meestal echter worden de termenalimentatie, onderhoudsgeld, onderhoudsbijdrage en onderhoudsuitkering gebruikt in het geval van een relatiebreuk: als twee partners uit elkaar gaan, al dan niet via een echtscheiding, wordt er dikwijls afgesproken (of door de rechter opgelegd) dat de ene partner elke maand een geldbedrag aan de andere partner betaalt (voor de kinderen of voor de partner) om mee in het levensonderhoud te voorzien. Dit bedrag noemt men dan onderhoudsgeld, alimentatie, onderhoudsbijdrage of onderhoudsuitkering.

Diegene die het bedrag elke maand betaalt noemen we de onderhoudsplichtige, diegene die het geld krijgt noemen we de onderhoudsgerechtigde. 

 Er kan een verplichting tot betaling van een onderhoudsbijdrage bestaan die door de wet opgelegd wordt, of die voortvloeit uit onderlinge gemaakte afspraken.

Meer informatie over:

Alimentatie voor de kinderen.

Alimentatie voor de ex partner.

Indexering van alimentatie

Hoeveel alimentatie betalen