Coaching voor leden van een nieuw samengesteld gezin

Een nieuw samengesteld gezin is geen kerngezin

Als je een nieuwe relatie begint op jongere leeftijd lopen de gebeurtenissen vaak in deze volgorde: je wordt verliefd op elkaar, gaat na een tijdje samenwonen en beslist dan om samen kinderen te krijgen. Jullie zijn 9 maanden samen tijdens de zwangerschap en kijken samen uit naar de geboorte. Als jullie baby er is, groeit die langzaam op tot een peuter, kleuter, lagere schoolkind en uiteindelijk tot een puber, adolescent om dan als volwassene los te komen van zijn ouders. Deze gezinsvorm wordt ook wel een kerngezin genoemd: jullie zijn samen ouder van één of meerdere kinderen. Jullie kunnen langzaam wennen aan het ouderschap en aan elkaars opvoedingsstijl. 

coaching voor nieuw samengesteld gezin

Een nieuw samengesteld gezin is uiteraard geen kerngezin. Maar toch willen veel ouders die een nieuw samengesteld gezin vormen, dit zo snel mogelijk laten aanvoelen als het kerngezin van vroeger. Met de beste bedoelingen en met veel energie lopen deze ouders tegen een muur op: een nieuw samengesteld gezin wordt immers nooit een kerngezin. Er spelen andere gevoeligheden: je bent niet samen ouder van de kinderen, je ziet je eigen kinderen anders graag dan de kinderen van je partner, je hebt geen rituelen samen, en ga zo maar door.

Is dit alleen maar negatief? Natuurlijk niet: een nieuw samengesteld gezin kan een heel gelukkig gezin zijn. Je kan ontzettend veel leren van je nieuwe partner en van je stiefkinderen. Als je maar dat ideaalbeeld van het kerngezin loslaat.

 

Coaching is nodig

Een nieuw samengesteld gezin vormen is een weg vol valkuilen. Coaching kan je helpen om toch een aantal van die kuilen te ontwijken en zo de weg naar je nieuwe gezin vlotter te bewandelen. We focussen ons in het coachingtraject op jou als persoon en op hoe je in het gezin staat. Maar de volgende onderwerpen komen bij de meeste begeleidingen wel aan bod:

  • de ex-partner : hoe ga je om met je eigen ex-partner en met de ex-partner van je man of vrouw? Wat doe je als er conflicten zijn?
  • de kinderen centraal zetten : hoe ga je om met de kinderen van je partner? Welke afspraken maken jullie over opvoeding? Wie draagt de eerste zorg?
  • stiefmoedervalkuilen en stiefvadervalkuilen : welke valkuilen zijn typisch voor stiefmoeders en stiefvaders? Hoe kan je het voor jezelf makkelijker maken?
  • de eigen relatie : hoe maak je tijd voor je relatie in een nieuw samengesteld gezin? Wat verwacht je van elkaar? Zijn die verwachtingen realistisch?